• slayt
Duyurular

Derneğimiz adına belge kaydı sadece derneğimizin genel merkezine yapılmamaktadır mağduriyet yaşamamak için 05326523581 ve 05389707041 numaralar ile irtibat kurmadan dernek adına belgelendirme kaydı yapan kişilere itibar etmeyin

 

www.tohi-der.com



M.E.B ile imzaladığımız protokol ile derneğimiz tarafından mesleki yeterlilik (topograf) sertifikası programı başlamıştır

 

www.tohi-der.com


Derneğimizin KAYSERİ Temsilciliği açılmıştır 


!!!DİKKAT!!! MEB onaylı mesleki Belgelendirme kayıtlarımız 03.01.2020 mesai bitimine kadar yapılmaktadır kayıt ile yetkili numaralar 05389707041 veya 05326523581

www.tohi-der.com


592/16 BAYRAKLI İZMİR ADRESİNDE DERNEĞİMİZİN İZMİR TEMSİLCİLİĞİ AÇILMIŞTIR İZMİR İL TEMSİLCİMİZ YAKUP ERDOĞAN TEL:05511732995


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür ama herkes kabı kadar alır
HARİTACILIK

1. GİRİŞ

1.1.  Yeryüzünün Şekli

 

Yeryüzünün tamamının ya da bir kısmının şekil, büyüklük ve konum bakımından belirlenmesi jeodezinin amacını oluşturmaktadır. Yeryüzünün ölçülmesi, hesabı ve çiziminde kullanılan araç ve yöntemlerin incelenmesi de jeodezinin konusunu oluşturur.

 

Yeryüzünün şekli, karaların altından da devam ettiği varsayılan denge halindeki deniz yüzeyinin oluşturduğu kapalı bir şekildir. Bu şekle geoit adı verilmektedir. Geoit, geometrik bir şekil değildir. Geoide en yakın geometrik şekil dönel elipsoittir.

 

Ölçme alet ve yöntemlerinde gerçek çekül doğrultuları (geoit normalleri) esas alınırlar. Geoit, her noktasında çekül doğrultusuna diktir. Çekül doğrultuları aynı noktalardaki elipsoit normalleri ile bir e açısı yaparlar; bu açıya çekül sapması denilir. Çekül sapmaları, geoitin yapısına göre çeşitli noktalarda farklı büyüklükte ve yöndedirler.

 

Şekil 1.1    Yeryüzünün şekli

1.2.     İzdüşüm Yüzeyi

 

Ölçmeye ve izdüşüme temel oluşturan yüzeylerin bu farklı özellikleri, fiziksel yeryüzünün geometrik bir yüzey üzerine iz düşürülmesini karmaşık bir işlem haline getirmektedir. Geoit üzerindeki hesaplamaların güçlüğü nedeniyle, ölçülecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak, konum ölçmeleri için yeryüzünün şekli; elipsoit, küre ya da düzlem olarak alınabilir. Yükseklik ölçmeleri için başlangıç (referans)  yüzeyi olarak, ölçülecek alanın büyüklüğüne bağlı olmaksızın denge halindeki deniz yüzeyi, yani geoit alınır. Başlangıç yüzeyi olarak düzlemin alındığı ölçmeler; ölçme bilgisinin ya da topografyanın ilgi alanı içinde olmaktadır. Topografya, Yunanca kökenli bir sözcüktür ve yer yüzeyinin çizimsel tanımı anlamına gelir.

 

 

Ölçülecek Alanın  Büyüklüğü

Konum Ölçmeleri İçin Başlangıç Yüzeyi

Yükseklik Ölçmeleri İçin Başlangıç Yüzeyi

Büyük alanlar >5000 km2

Elipsoit

Geoit

Orta büyüklükte < 5000 km2

Küre

Geoit

Bölgesel < 10 km  ´ 10 km

Düzlem

Geoit

 

Çizelge1.1     Başlangıç  yüzeyleri

1.3.     Topografyanın (Ölçme Bilgisinin) Uygulama Alanları

 

Ölçme bilgisinin uygulama alanlarından bazıları şunlardır:

 

 

·      Tapu ve kadastro

·      Madencilik

·      Şehircilik

·      Belediye hizmetleri

·      Tarım

·      Ormancılık

·      Askeri

·      Kara, deniz, hava ulaşımı

·      Haberleşme

·      Turizm

·      Yapı

·      Enerji nakil hatları

·      Doğal gaz, su, kanalizasyon hatları

·      Mühendislik ölçmeleri

·      Deformasyon ölçmeleri

·      Bilgi sistemleri (coğrafi, arazi, kent vb.)

 

 

Topografya, ulaştırma amaçları için karayollarında, etüt, güzergah tespiti, zeminde yerin gezilmesi, şeritvari harita alımı, projelendirme ve projenin aplikasyonunda; deniz ulaşımında, sualtının hidrografik haritasının çıkartılması, limanlar ve kanallardaki ölçmelerde; hava ulaşımında da hava alanı inşaatında ve işaretlemelerinde, hava seyri için zeminde belirli hedeflerin tespitinde vb. çalışmalarda kullanılır.

 

Bu hizmetleri yerine getirecek teknik personel, haritacılardır (jeodezi ve fotogrametri mühendisleridir). Birçok mühendislik - mimarlık hizmetleri, tek bir disiplinin ilgi alanı olmaktan çıkmış, farklı disiplinlerin işbirliği içinde çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Topografya dersinin amacını, ölçme bilgisinin temel bilgilerini vererek, farklı disiplinler için ortak bir platform oluşturmak biçiminde özetleyebiliriz.

 

1.4.     Bazı Kavram ve Tanımlar

 

Uygulamada sıkça karşılaşılan bazı kavramlar şunlardır:

 

HARİTA: Bir arazi parçasının, belirli bir ölçeğe göre küçültülmüş ve belirli bir projeksiyon sisteminde, özel işaretlerle kağıt üzerinde gösterilmiş şeklidir.

 

PLAN: Yeryüzündeki şekillerin yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümleridir. Planlar belli bir ölçeğe göre çizilirler.

 

KROKİ: Bir arazi parçası ile üzerindeki doğal ve yapay tesisleri gösteren yaklaşık ölçekli bir taslaktır.

 

KESİT (PROFİL) : Yeryüzündeki şekillerin düşey bir düzlem üzerindeki izdüşümleridir.

 

İMAR PLANI: Bir şehrin doğal ve sosyal yapısını veri olarak alan, bu veriler arasındaki mekan ilişkilerini ve gelecekteki arazi kullanımına ait esasları gösteren, standart topografik kadastral haritalar üzerine çizilen planlardır. İmar planları, nazım imar planı ve imar uygulama planı olmak üzere iki gruba ayrılır.

 

Nazım İmar Planı: Halihazır durumu gösteren haritalar üzerine çizilen, kentin gelecekteki konut, ticaret, sanayi bölgelerini, yeşil alanları, ulaşım ağlarını vb. diğer arazi kullanışlarını ana çizgileriyle gösteren plandır.

 

İmar Uygulama Planı: Halihazır ve kadastral durumu gösteren haritalar üzerine, nazım imar planı esaslarına göre çizilen, çeşitli bölgelerdeki yapı adalarını, yollarını, inşaat düzenlerini, alt yapı tesislerini ve uygulama için gerekli diğer bilgileri gösteren plandır. Bu planlar, genellikle 1/1000 ölçeğinde yapılırlar.

 

PAFTA: Belirli bir bölümleme düzenine uygun olarak çizilen harita veya planların, birbirleriyle kenarlaşabilen parçalarından her biridir.  Büyük ölçekli haritalarda standart pafta boyutları 70 ´ 90 cm din. Pafta kenarlarında 5 er cm boşluk bırakılır. Pafta, 10 cm aralıklarla karelere bölünür.

 

ADA: Dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu vb. doğal ya da yapay engellerle çevrilmiş arazi parçasıdır.

 

İmar Adası: İmar planına uygun olarak oluşturulan parseller topluluğudur.

 

Kadastro Adası: Yeryüzünde halen mevcut olan kadastro parselleri topluluğudur.

 

PARSEL: Belli bir amaçla ayrılıp sınırlandırılmış arazi parçalarının her birisine parsel adı verilir.

 

ÇAP: Bir arazi parçasının ya da bir binanın zemindeki konumunu, sınırlarını ve boyutlarını göstermek için hak sahibine verilen belgedir.

 

İmar Çapı: Yerel idareler tarafından verilen, imar parselinin ve yapılacak binanın boyutlarını, yola uzaklığını, kat sayısını vb. bilgileri gösteren belgedir.

 

Kadastro Çapı: Kadastro müdürlükleri veya tapu sicil müdürlükleri tarafından verilen, kadastro parsellerinin sınırlarını, sahibini, yüzölçümünü vb. bilgileri gösteren belgedir.

 

PARSELASYON: İmar adalarının, imar planı ve imar yönetmeliği esaslarına uygun biçimde ve büyüklükte düzgün parsellere ayrılması için yapılan işlemdir.

 

APLİKASYON  (UYGULAMA) : Haritadaki ya da plandaki bilgilerin zemine işaretlenmesi için yapılan işlemlerin tümüdür.

 

YÜKSEKLİK (KOT) : Yeryüzündeki bir noktanın, çekül doğrultusunda başlangıç yüzeyine (jeoide) olan uzaklığıdır.

 

PLANKOTE: Yapılan planların üzerine, noktaların başlangıç yüzeyine göre yüksekliklerinin yazılmasıyla elde edilen planlardır.

 

YÜKSEKLİK EĞRİLİ HARİTA: Planların üzerine, aynı yükseklikteki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen eğrilerin çizilmesiyle oluşan planlardır.

 

HATA: Ölçü değerinden, gerçek değer ya da kesin değerin çıkartılması ile bulunur. Ölçüm, hesap ve çizim işlerinde yapılabilecek, kabul edilebilir en çok hata miktarına da hata sınırı (tolerans sınırı) denilir.

 

DÜZELTME: Hata ile ters işaretli olup, gerçek değer ya da kesin değerden ölçü değerinin çıkartılması ile bulunur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5.     Ölçek

 

ÖLÇEK: Haritadaki ya da plandaki uzunluğun arazideki uzunluğa oranıdır. Ölçek üç türlü ifade edilebilir (gösterilebilir).

 

Sayısal Ölçek: Payı 1 olan bayağı kesir biçiminde ifade edilir.

 

 

Olarak tanımlanır. Bu üç parametreden ikisi bilinirse üçüncüsü kolayca bulunabilir.

 

Büyük ölçekli harita ve planlarda, yeryüzünün küreselliği düşünülmeden, harita üzerinde yapılan ölçmeler, ölçeğin paydası ile çarpılarak yeryüzündeki değerleri bulunur. Örneğin 1/500 ölçekli bir haritada  l = 87.4 mm’ lik bir uzunluğun arazideki karşılığı,

           

L = M ´

            L=500 ´ 87.4=43700 mm =43.70 m

olur.

 

Çizgisel Ölçek : Özellikle küçük ölçekli haritalardaki uzunluğun arazideki karşılığını bulmak için kullanılır. Çizgisel ölçek bir doğru üzerinde gösterilir. Bu doğrunun üzerinde bir sıfır noktası işaretlenir. Sıfır noktasından itibaren sağa doğru, ölçeğe göre yuvarlak değerler veren (10m, 20m, 50m, 100m,...) bölümler alınır. Sıfır noktasından itibaren sola doğru da sağdaki 1 bölüm genişliği kadar alınarak, daha küçük bölüm değerleri bu aralıkta işaretlenir. Uzunlukların bulunmasında iki ucu sivri bir pergelden yararlanılır.

 

 

Şekil 1.2    Çizgisel  ölçek

 

Harita üzerinde arasındaki uzunluğu ölçülmek istenen iki noktaya, pergelin uçları yerleştirilerek, pergelin,  iki nokta arasındaki uzunluk kadar açılması sağlanır. Pergelin bu ayarı bozulmadan, uçlardan biri kesirli ölçek kısmına rastlayacak şekilde, diğer uç uygun bir tam bölüm çizgisine çakıştırılır. Uzunluğun, yuvarlak değerleri, sıfır noktasının sağındaki tam bölümden, daha küçük birimleri ise sıfır noktasının solundaki kesirli kısımdan okunur.  Yukarıdaki örneğimizde, pergelin bir ucu 200 tam bölüm çizgisine tatbik edilmiş, diğer ucu ise kesirli kısımda 25 m’lik kısma isabet etmektedir. Bu durumda bu iki nokta arasındaki uzunluk 225 metredir.

 

Geometrik Ölçek: Çizgisel ölçeğe benzemekle birlikte ondan biraz daha farklıdır. Çizgisel ölçekte, tahminle okunan alt birimden daha küçük değerler, geometrik ölçekte doğrudan okunabilmektedir.  Geometrik ölçeğin oluşturulması için, önce çizgisel ölçek oluşturulur. Çizgisel ölçeğe paralel olarak uygun aralıklarla 10 adet çizgi çizilir. Çizgisel ölçek üzerindeki tam bölümlerden dikler çıkılır. Sıfırın solundaki küçük bölüm çizgileri, en üstteki yatay çizgi üzerinde de işaretlenir ve şekilde görüldüğü gibi 1 birim kaydırılarak, çizgisel ölçek üzerindeki işaretlerle birleştirilir. Bu şekilde geometrik ölçek elde edilmiş olur.

 

Şekil 1.3   Geometrik  ölçek

 

Haritadan sivri uçlu pergelle alınan uzunluğun, arazideki karşılığını bulmak için, pergelin uçlarından biri sıfır  noktasının solundaki ondalık kısımda kalacak şekilde diğer uç, tam bölüm çizgilerinden birine çakıştırılır. Pergelin ondalık kısımdaki ucu, eğik çizgilerden biri ile çakışıncaya kadar pergelin iki ucu da yatay çizgilere paralel kaydırılır. İki nokta arasındaki uzunluk, L= a + b + c  biçiminde elde edilir.  Örneğimizde, L= 260 m +3 m +0.6 m = 263.5 metredir.

 

 

Herhangi bir şeklin alanı, bir dikdörtgenin alanı biçiminde ifade edilebilir. Kenarları a ve b olan bir dikdörtgenin haritadaki  f alanı, f = a * b  dir. Haritadaki bu f alanına  karşılık gelen arazideki alanı (F) bulmak için dikdörtgenin kenarları, ölçeğin paydası ile çarpılırsa;

 

F = a * M * b * M =a * b * M2 = f * M2

 

olur. Buradan da

 

 

bağıntısı elde edilir. Haritadaki alanı ( f ) verilen bir şeklin, arazideki alanı ( F ) bu bağıntı ile bulunur. Bu eşitlik alansal ölçek olarak ifade edilmektedir.

 

Haritaların çiziminde gösterilen tüm özen ve dikkate karşın yine de kaçınılamayan hatalar vardır. Bu hataya çizim hassasiyeti (çizim inceliği) denilmektedir. Normal insan gözü, 1 milimetrenin beşte birini ayırt edebilir. Bu nedenle, çizim inceliği 0.2 mm olarak kabul edilir ve hesaplanan değerler, ölçeğin paydası ile 0.2 mm’nin çarpımı kadar hatalı olabilir. Örneğin 1/1000 ölçekli bir haritada çizim inceliği; 0.2 mm * 1000 =200 mm = 20 cm olur.

 

Örnek 1: Arazide 125.00 m olarak ölçülen bir uzunluk, haritada 6.25 cm olarak ölçülüyor. Bu haritanın ölçeğini bulunuz.

 

 

 

olarak bulunur.

Örnek 2: 1/500 ölçekli bir haritadaki alanı f=345 mm2 olan parselin, arazideki  alanını bulunuz.

 

 

Bu parselin arazideki alanı 86.25 m2  dir.

 

 

Haritaların Ölçeklerine Göre Sınıflandırılması

 

Haritalar, ölçeklerine göre üçe ayrılabilir:

 

a) Büyük Ölçekli  (1/200 - 1/5000 ) Haritalar:

 

Bunlardan 1/200 -1/2000 ölçekli olanlara plan  denilir. Büyük ölçekli haritalar, çoğunlukla kadastro, imar-planlama, kamulaştırma, kamu alt yapıları, arazi toplulaştırması, orman ve madencilikte kullanılır.

 

b) Orta Ölçekli (1/10.000 - 1/50.000) Haritalar

 

Genellikle askerlikte taktik amaçlar için hazırlanan bu haritalar, topografik özellikte olduğundan bölge ve nazım imar planlamasında, ulaşım etütlerinde kullanılır.

 

c) Küçük Ölçekli (1/100.000 den küçük) Haritalar

 

Bunlar coğrafya ve dünya haritalarıdır. Daha az ayrıntı içerir ve genel amaçlar için, örneğin kara, deniz, hava trafiğinde vb. işlerde yararlanılır.

 

1.6.     ÖLÇÜ BİRİMLERİ

 

Uzunluk ölçü birimi olarak metre kullanılmaktadır. Alan ölçüsü birimi metrekaredir ve kısaca m2 şeklinde gösterilir. Uygulamada aşağıdaki alan ölçümü birimleri de  kullanılmaktadır.

 

            1 Ar  (a)                        = 102 =  100 m2    

            1 Dekar (dek)                = 103 =  1000 m2 = 1 dönüm

            1 Hektar (ha)                 = 104 =  10.000 m2 =10 dönüm

                 

Hacim ölçümü birimi, metreküptür ve kısaca m3  şeklinde gösterilir. Bu birim, yol, tünel ve benzeri kazı (hafriyat) işlerinde kazılan toprağın miktarını belirlemekte kullanılır.

 

1.6.1.   Açı Birimleri

a- Derece

 

Tam bir daire çevresinin 360 da birini gören merkez açıya 1° (derece) denir.

           

            1° = 60' (derece dakikası)

            1¢ = 60"  (derece saniyesi)

 

Hesap makinesi ile işlem yaparken, açıların yalnızca derece biçiminde olması gerekir. Aksi takdirde hesap makinesi ile yapılan işlemler hatalı olur. Eğer açı, derece, dakika, saniye biçiminde  verilmişse, öncelikle bu dakika ve saniyelerin dereceye dönüştürülmesi gerekir. Daha sonra yapılması gereken işleme geçilir.

 

Örnekler:

Derece, dakika, saniye biçiminde verilen açının derece biçimine dönüştürülmesi.

15° 14' 51" = 15° +14' +(51/60)' = 15° +14' +0'.85 = 15° +14'.85 = 15°+(14'.85/60)°

                               = 15° +0°.2475 = 15°.2475

Derece cinsinden verilen açının derece, dakika, saniye biçimine dönüştürülmesi.

             15°.2475 =15° 14' 51"                       (0.2475 * 60 = 14'.85;   14'.85 -14' = 0'.85 ;   0'.85*60 = 51")

 

             86°.9382 = 86° 56' 17".52     (0°.9382*60=56'.292;  56'.92-56'=0'.292;  0'.292*60=17".52)

Bu işlemler hesap makinelerinde bulunan hazır tuşlar yardımı ile kolayca yapılabilir. Örneğin CASIO FX-880P de yukarıdaki örnekler şu şekilde yapılabilir:

            DMS$( 15.2475 )  EXE   15°14'51"

            DMS$( 86.9382 )   EXE   86° 56' 17".52

 

            DEG( 15,14,51 )    EXE   15°.2475

            DEG( 86,56,17.52 )    EXE    86°.9382

 

 

b- Grad (Gon)

 

Tam bir daire çevresinin 400 de birini gören merkez açıya 1g (grad veya gon ) denir.

           

            1g = 100c

            1c = 100cc

 

Örnekler:       

                        56g.7284 =56g 72c 84cc

                        105g 36c 89cc =105g.3689                  

 

c- Radyan

 

Tam bir daire çevresinin 2p de birini gören merkez açıya 1 radyanlık açı denir ve r (ro) ile gösterilir. Başka bir söyleyişle, yarıçap uzunluğundaki yayı merkezde gören açıya 1 radyanlık açı denir. Bir çemberde yarıçap uzunluğundaki yay parçası, 1 radyanlık yaydır.  1 radyanlık açının grad ya da derece cinsinden karşılığını hesaplamak için, R=1 yarıçaplı çemberde çevre 2p olduğu dikkate alınarak,

 

 
 
 

 


rg=400/2p =200/p = 63g.6620 (1 radyanlık yayın grad cinsinden karşılığı)

rc= rg ´ 100 = 6366g.20 (1 radyanlık yayın grad dakikası cinsinden karşılığı)

rcc= rc ´100 =636620 (1 radyanlık yayın grad saniyesi cinsinden karşılığı)             

 

 

r°=360/2p =180/p = 57°.29578  (1 radyanlık yayın derece cinsinden karşılığı)

r'= r° ´ 60 = 3437'.747...           (1 radyanlık yayın derece dakikası cinsinden karşılığı)

r"= r' ´60 = 206 264".806     (1 radyanlık yayın derece dakikası cinsinden karşılığı)

 

 

Bir açının radyan değeri genel olarak,

 

       

ile bulunur. a radyan açının derece ve grad cinsinden karşılıkları,

 

şeklinde,  a  açısını daire merkezinde gören b yay uzunluğu ise,

eşitliği ile bulunur.

 

d- Milyem

 

Bir daire çevresinin 6400 ‘de birini merkezde gören açıya milyem denir. 1 milyem, 1 km uzaklıkta yaklaşık olarak 1 m’lik bir yaya karşılık gelir. Bu açı birimi, bilimsel çalışmalarda kullanılmaz. Daha çok askerlikte (top atışlarında) kullanılır. Rakamın sağ üst köşesinde küçük bir yatay çizgi ile gösterilir.

 

1600¯ =90o = 100g

 

1.6.2.  Açı Birimlerinin Birbirine Dönüştürülmesi

 

400g =360° = 2p radyan ya da 200g = 180° = p radyan ve 

 

 

eşitliklerinden yararlanılır.

 

 

1- Derecenin Grada  çevrilmesi

 

 

Verilen açının dakika ve saniyesi, derece cinsine çevrildikten sonra 10/9 ile çarpılır.

 

Örnek: 156° 43' 55"  nin grad cinsinden değeri,

156° 43' 55" = 156° + 43' + (55/60)'  =156° 43'.91667 = 156° + (43.91667/60)° = 156°.73194

156°.73194 ´ 10/9 = 1567.3194/9 = 174g.1466

Aynı işlem CASIO FX-880P ile

DEG( 156,43,55 )   EXE  156°.73194 ´ 10 / 9 = 174g.1466

şeklinde bulunur.

 

2- Derecenin Radyana Çevrilmesi

 

Bunun için derece  cinsinden  verilen  açının  r  ile bölünmesi gerekir.

 

a = a° /r° = a¢/r¢ = a²/r²

 

Örnek: 156° 43’ 55” in radyan cinsinden değeri;

 

156°43’55” = 156°.73194 değeri, r° = 57.29578  ile bölünerek,

 

a = 156.73194 / 57.29578 =  2.735488

 

radyan bulunur.

 

 

3- Gradın Dereceye Çevrilmesi

 

 

Verilen açı, 9/10 = 0.9 ile çarpılarak derece cinsine dönüştürülür.

 

Örnek: 187g.4892 nin derece cinsinden değeri,

 

187.4892 * 0.9 = 168°.74028 = 168° 44’ 25”.01

 

şeklinde bulunur.

 

 

4- Gradın Radyana Çevrilmesi

 

 

a = ag/rg = ac/rc =acc/rcc

 

Örnek: 149g.5824 ün radyan cinsinden karşılığı,

 

a = 149.5824 / 63.6620 = 2.349634  olur.

 

 

5- Radyanın Dereceye Dönüşümü

 

 

Radyan cinsinden verilen açı, rO ile çarpılarak derece cinsinden değeri bulunur.

 

Örnek:  1.586327 radyanın dereceye dönüşümü,

 

a° = 1.586327 ´ 57.2958 = 90.8899

a = 90°  + (.8899 ´ 60)¢ = 90°+ 53’.394  = 90° + 53¢ + (.394  60) ¢¢ = 90°53¢23¢¢.64

 

6- Radyanın Grada Dönüşümü

 

Radyan cinsinden verilen açı, rg ile çarpılarak grad cinsinden değeri bulunur.

 

Örnek: 0.078952 radyanın grad karşılığı;

 

ag = 0.078952 ´ 63.6620 = 5g.0262 =5g 02c 62cc  şeklinde bulunur.

 

1.7.     ÖLÇÜ HATALARI VE HATALARIN YAYILMA ESASLARI

 

Teknik çalışmalarda ölçme sonuçları önemli rol oynadığından ölçü inceliğinin bilinmesi gerekir. Değişik nedenlerden ileri gelen ölçü hataları genel olarak 3 grupta toplanabilir:

 

1- Kaba Hatalar: Ölçme aletindeki yanlış okuma hatası, yanlış hedefe bakmaktan doğan hatalar gibi kontrol ölçmeleriyle ortaya çıkarılabilecek hatalardır.

 

2- Düzenli (Sistematik) Hatalar: Ölçme sonuçlarına aynı yönde etkiyen hatalardır. Örneğin, aletin ayarının bozuk olması, hava sıcaklığının etkisinin dikkate alınmaması gibi hatalardır.

 

3- Düzensiz (Tesadüfi) Hatalar: Kaba ve düzenli olmayan diğer bütün hatalar düzensiz olarak adlandırılırlar ve bu hatalar, kontrol ölçmeleriyle de ortaya çıkartılamaz.

 

1.7.1. Gerçek Hata, Görünen Hata ve Düzeltme

 

Gerçek hata ( -ei ), ölçü değerinden (Li ) gerçek değerin (X ) çıkartılmasıyla bulunur. 

-ei  = Li - X

Gerçek düzeltme, gerçek hatanın ters işaretlisidir ve

ei  = X - Li

bağıntısı ile belirlenir. Gerçek değer, hatasız ölçü yapılamayacağı için genellikle bilinmez. Bazı durumlarda tanım gereği bilinir. Örneğin, bir üçgenin iç açılarının toplamı 180° dir.

 

Bir büyüklüğe ait  L1, L2, ...,Ln  ölçü dizisinden yararlanılarak gerçek değere yakın olduğuna inanılan bir görünen değer tarif edilir. Ölçülerin aritmetik ortalaması,

 

 

bağımsız ölçülerin her birinden gerçek değere çok daha yakındır. Bu şekilde elde edilen değere Kesin Değer denilir. Gerçek hataya benzer şekilde, kesin değer yardımı ile bir görünen hata tanımı,

Görünen Hata = Li - L = -vi

bağıntısı ile ifade edilir. Burada v düzeltmedir ve hata ile  ters işaretlidir.

            vi = L - Li

bağıntısıyla ifade edilir. Görünen hataların toplamı sıfırdır. Hata ve düzeltmeyi kısaca,

             Hata = Ölçü değeri – kesin değer

             Düzeltme = Kesin değer – ölçü değeri

biçiminde özetleyebiliriz.

 

1.7.2.  Karesel Ortalama Hata (m)

 

Gauss tarafından tanımlanan karesel ortalama hataya çoğu zaman sadece Ortalama Hata da denir. Bir ölçünün ortalama hatası

 

eşitliği ile elde edilir. Görünen hataların kullanılması durumunda bir ölçünün ortalama hatası,

      

 

ifadesi ile bulunur. Kesin değerin ortalama hatası ise

eşitliği ile bulunur.

 

1.7.3.    Mutlak Hatalar Ortalaması  (t)

 

n  tane ölçünün hatalarının mutlak değerleri toplamının,  n ölçü sayısına bölünmesiyle elde edilir. 

 

m > t   olduğundan doğruluk tespitinin derecesinin tespitinde  m  kullanılır.

 

1.7.4.    Muhtemel  Hata  (r)

 

Hatalar mutlak değerlerine göre sıraya dizilir. Ortadaki hata, muhtemel hatadır.

 

 

 

® ¥  iken  t = 4/5 m  ,   r = 2/3  m

 

t : m : r = 0.80 : 1 : 0.67

 

 

 

Örnek :       

                        ε                      ε

0                                           0

                         3                        3

                         4                        5

                         5 = r                  7 ü  r = 8

7                       9 þ

                          8                      11

                         11                     12

                                                  14

 

 

 

1.7.5.  Bağıl  (Rölatif)  Hata

 

Karesel ortalama hatanın, kesin değere oranı bağıl hata olarak adlandırılır. Payı 1 olacak şekilde bir kesir oluşturulur. Örneğin, 3 km lik bir uzunluk ±3 cm  incelikle ölçülmüşse, bunun bağıl hatası,

 

1.7.6.  Hataların Yayılma Yasası

 

L1, L2, ......,Ln  bağımsız değişkenler olsun. Yani her biri bir ölçü grubundan elde edilmiş değerler ise ve bu bağımsız değişkenlerin ortalama hataları da m1, m2, m3,.....,mn olmak üzere

 

F = F(L1, L2, .....,Ln)

 

fonksiyonunun ortalama hatası,

 

 

bağıntısından elde edilir. Burada ,  fonksiyonun  Li değişkenine göre kısmi (parsiyel) türevidir. Bu bağıntının çıkarılmasında

 

 

toplam diferansiyelinden yararlanılır.

ÖRNEKLER: 

1- Bir açı 5 kez ölçülmüş ve aşağıdaki değerler elde edilmiştir. Bir ölçünün ortalama hatası ile kesin değerin ortalama hatasını bulunuz.

 

Li = L0 + DLi  denilir   ve   L0 = 50g .85 00    alınırsa,

                                               

 

      Li         Vi = L - Li        Vi 2

50g.85 20        +4cc             16

50. 85 27         -3                 9

50. 85 24           0                0

50. 85 30          -6              36

50.85 19          +5              25

                  [V] = 0      [Vi 2 ] = 86

 

 

Bir ölçünün ortalama hatası m,

Kesin  değerin  ortalama hatası  ML,

olur.  Kesin değer ve ortalama hatası,  L=50g.8524 ± 2cc şeklinde de yazılabilir.

 

2- Bir üçgenin açıları a=75g.67 43 ± 8cc  ve b=83g.96 22 ±10cc olduğuna göre g açısını ve bu açının ortalama hatası  myı bulunuz.

 

g = 200g - (a+b) = 200 -(75.67 43 + 83.96 22) = 40g.36 35

Bu fonksiyona hata yayılma kanunu uygulanırsa,

dg = - da - db

 

Metin Kutusu: L2
m2
3-  Dikdörtgen şeklindeki bir parselin kenarları L1 ve L2 dir.

 Bu parselin alanının ortalama hatasını bulunuz.

Metin Kutusu: L1
m1
F = L1  L2

dF = L2  dL1 + L1  dL2                                                                                                                     

 

Not: Alan hesaplarında sonuca; küçük kenardaki hata, büyük kenardaki hatadan daha çok etki eder.

 

 

Metin Kutusu: y4- (P1P) = a  ve P1P=S bilindiğine göre P noktasının ortalama                                                         

Metin Kutusu: Pkonum  hatasını bulunuz.

Metin Kutusu: xVerilenler: a, ma, S, ms  

Metin Kutusu: sMetin Kutusu: aİstenenler:  mP = ?

Metin Kutusu: P1Y= S sina           dy=sina ds + S cosa da                 

X= S cosa          dx=cosa ds - S sina da

                                                                                                                                                      

 

Sayısal Örnek: S=100.25 m ±0.04 m;            a= 58g.14 70 ± 40cc   olduğuna göre P noktasının ortalama konum hatasını bulunuz.

 = 0.0016 + 0.00003968 = 0.00163968

mp= ± 0.0405 @ ± 0.04 m = ± 4 cm

 

5-                                S=50 m ± 2 cm ,  a=50g ± 1c   olduğuna göre  mh = ?

                                  

 

 
 

 

 

 

                                  

 

6- Bir uzunluk 3 parçaya bölünerek elde edilmiştir. Birinci parçanın ortalama hatası m1 = ±1 cm, ikinci parçanın ortalama hatası m2 = ± 2 cm ve üçüncü parçanın ortalama hatası da m3 = ±4 cm olduğuna göre toplam uzunluğun ortalama hatasını bulunuz.

                                      

 

 

 

 
 

 

 

 

7-         c = 415.42 m +0.05 m                          

            g = 42g.1430 + 20cc

            b = 85g.3657 + 20cc

            b = ?

            mb = ?

                                                                                                         

 

                                               

mb = 0.0062732+0.0000234+0.0007038=0.0070

 

mb = +0.07 m = + 7 cm

 

 

 




Okunma Sayısı: 2026


3.137.180.62








DİĞER HABERLER

Tohi-der | Topograf Haritacılar ve İnşaat Çalışanları Derneği

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top